
Köpeklerde Vajinit: Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi
Yaş ve cins fark etmeksizin köpeklerde vajina iltihabı, tıbbi karşılığı olan vajinit olarak adlandırılır.
Vajinanın iltihaplanması olarak ortaya çıkan vajinit, dişi köpeklerde yetişkinlik ve yavruluk dönemlerinde çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan bir hastalıktır. Dişi köpeklerde sıklıkla karşılaşılan vajina iltihabının en belirgin göstergesi akıntı olmakla birlikte, farklı belirtiler de vajina iltihabına eşlik edebilir. Kısırlaştırma operasyonunun kesin bir çözüme kavuşturamadığı vajinitin nedenleri, belirtileri ve tedavisi hakkında bazı bilgiler şöyle açıklanabilir.
Köpeklerde Vajina İltihaplanması Neden Olur?
Dişi köpeklerde üreme organı olan vajinanın iltihaplanması, vajinit hastalığını oluşturmaktadır. Genellikle yetişkin dişi köpeklerde görülen vajinit, yavru köpeklerde görüldüğünde “juvenil vajinit” olarak tıbbi bir terimle adlandırılabilir. Her iki şekilde de benzer belirtilerden biri olan köpek vajinası neden şişer ve köpeklerde vajinitin bilinmeyen diğer nedenleri nelerdir, açıklayalım.
- Köpeklerde meydana gelen idrar yolu enfeksiyonu, üreme organı olan vajinayı etkileyerek iltihap oluşumuna neden olabilir.
- İdrar kaçırma hastalığı bulunan köpekler, idrarı vajina bölgesinden damlattığında vajinal mantarın oluşmasına neden olabilir.
- Köpeklerin görülen genital alanı olan vulva bölgesi ve anüsü yeterli miktarda hijyeni sağlanamadığında bakteri oluşumuna bağlı olarak vajina iltihaplanmasına zemin hazırlayabilir.
- Vulva bölgesinde gelişme gösteren tümör, vajinada iltihaplanma oluşturabilir.
- Vajina bölgesine yerleşen yabancı cisimler ve vajina bölgesinin yaralanması tahrişe bağlı olarak vajina iltihabının oluşmasına neden olabilir.
Köpeklerde Vajina İltihaplanması Belirtileri Nelerdir?
Vajinit hastalığında, vulvada kızarıklık ve vajinanın şişmesi olarak görülen genel belirtilerin yanı sıra farklı semptomlar da görülmesi mümkündür. Dişi köpeklerde vajinal akıntı, vajina enfeksiyonun türüne ve şiddetine göre farklı kıvam ve renklerde oluşur. Fakat genel olarak beyazdan sarıya dönüşen bir renkte, ağır kokusu olmayan ve sıvı kıvamda görülmektedir. Köpeklerde vajinitin bilinmeyen diğer semptomları şu şekilde sıralanabilir:
- Vajinal bölgenin kaşınması nedeniyle aşırı yalanması
- Vajinal bölgede kaşınmaya bağlı gelişen çizilmeler
- İdrara çıkma isteğinde artış
- Normalin üstünde görülen vajinal akıntı
- Vajinada şişlik
- Genel huzursuzluk hali
- Ateş
- Kan veya sarı renkte iltihap oluşumu
Köpeklerde Vajina İltihaplanması Nasıl Tedavi Edilir?
Yavru köpeklerde vajinit genellikle kendi kendine düzelirken, yetişkinlerde durum böyle değildir. Köpeklerde oluşan vajina iltihabının tedavisi, iltihabın türüne ve şiddetine göre farklı seyir izleyebilir.
Yavru köpeklerde vajina iltihabının tedavisinde, vulva ve anüs bölgesinin hijyenini sağlamak iyileştirici etkiler gösterebilir. Peki, yetişkin köpeklerde vajina iltihabı nasıl geçer? Yetişkin köpeklerde görülen vajinit hastalığında ilaç tedavisi gerekli görülebilir. Vulva bölgesinde çeşitli nedenlere bağlı olarak gelişen bakteri ve enfeksiyonlar, uzman veteriner hekimin reçete ettiği antibiyotik ilaçlar sayesinde kurutulur. Eğer düzenli olarak uygulanan antibiyotik ilaç tedavisine cevap alınamadığı durumlarda, köpeğiniz için cerrahi bir operasyon gerekli görülebilir.
Köpeklerde Vajina İltihabı Nasıl Önlenir?
Köpeklerde vajina iltihabını önlemek için ilk önerilen şey, kısırlaştırma operasyonudur. Eğer köpeğiniz yeterli erişkinliğe ulaştı ve ilk kızgınlık evresini atlattıysa, vakit geçmeden genel sağlığını korumak açısından kısırlaştırmayı tercih edebilirsiniz.
Peki kısırlaştırma seçeneği dışında köpeklerde vajinit nasıl önlenir? Köpeklerde vajiniti önlemenin en önemli yolu, köpeğinizin kişisel temizliğine özen göstermesini sağlamaktır. Çoğunlukla uzun tüylü köpekler, genital bölgelerinin temizliğini yeterli miktarda sağlayamıyor olabilir. Böyle bir durumda köpeğinizin vulva ve anüs bölgesinin temiz olduğundan emin olmak için, düzenli aralıklarla kontrol etmelisiniz.
Yavru veya yetişkin köpeğinizin genital bölgesinde iltihaplanma ve vulva bölgesinin yeteri kadar temiz olmadığını gözlemlediyseniz, alkolsüz ve kokusuz bir ıslak mendil ile temizleyebilir, ardından kuru kalmasını sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda köpeklerde görülen vajina iltihabını önlemek için, günlük beslenme programlarına probiyotik besin takviyesi ekleyerek bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlayabilirsiniz.