Köpekler
Köpeklerde Ortalama Yaşam Süresi Kaç Yıldır?

Köpeklerde Ortalama Yaşam Süresi Kaç Yıldır?

Köpekler kaç yıl yaşar, köpeklerin ömrü kaç senedir gibi sorular pek çok hayvanseverin araştırdığı konulardandır. Öncelikle köpeklerin ömrünü ortalama bir hesaba göre açıklamak mümkün değildir. Çünkü her köpeğin ırkı, genetik durumu, yaşam tarzı, aile soyu ve daha pek çok faktör yaşam süresini etkilemektedir. Haliyle köpekler kaç sene yaşar sorusuna kesin bir yanıt verilmesi yanlıştır. Ancak köpeğinizin sağlık durumuna ve ırkına bakarak ne kadar yaşayabileceği hakkında fikir yürütülebilir. Örneğin köpeğiniz sağlıklı bir şekilde besleniyor, düzenli yürüyüş yapıyor ve hastalıklardan korunuyorsa elbette daha uzun ömürlü olacaktır. Üstelik bazı köpekler ortalama yaşam süresinin çok daha üzerinde yaşayabilir.

Irklara Göre Köpekler Kaç Sene Yaşar?

Köpekler büyük, orta ve küçük ırk köpekler olarak sınıflandırılır. Orta ve küçük ırk köpeklerin diğer ırklara göre daha uzun süre yaşadığı bilinir. Örneğin Lhasa Apso, Shih Tzu ve Chihuahua cinsi köpekler 20 seneye kadar yaşayabilir. Tüm ihtiyaçları giderilen ve sağlıklı bir şekilde bakılan bu köpeklerin 25 yıla kadar yaşayabileceği unutulmamalıdır.

Büyük ırk köpeklerden olan Golden’lar 10-13 yıl arasında, orta ırk Chow Chow ve Avustralya çokban köpekleri 14-15 yıl yaşamaktadır. Daha büyük ırklardan olan St. Bernards köpekleri ise 9-11 yıl arasında yaşayabilir.

Birçok hayvansever, kırma köpeklerin yaşam süresiyle ilgili de araştırma yapmaktadır. Öncelikle kırma köpekleri safkan ırklara göre daha çok yaşadığı düşünülür. Bir bakıma doğru olan bu tezin ortaya atılmasının nedeni, safkan köpeklerde ırklar bazı uygulamalardan geçerek üretilir. Haliyle içgüdüsel yetenek ve fiziksel özellik bakımından diğer köpeklere göre daha az yaşam süreleri vardır.

Soy İçi Çiftleşme Köpeklerin Yaşam Süresini Artırır mı?

Soy içi çiftleşmenin köpeklerde yaşam süresini olumsuz etkilediği bilinir. Dejeneratif hastalıklar başta olmak üzere bağışıklık sistemi zayıflığı ve öğrenme güçlüğü, soy içi çiftleşme sonrasında ortaya çıkan problemlerdendir. Ayrıca soy içi çiftleşmeye maruz kalmayan kırma köpeklerin yine bu sayede daha uzun yaşadıklarını söylemek mümkün olacaktır. Yaşanabilecek herhangi bir sağlık sorununun teşhisi için ırk fark etmeksizin köpeklerin 6 ayda bir genel muayeneye tabii tutulması önemlidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir