
Köpekler Geceleri Neden Havlar?
Köpeklerin gece saatlerinde sık sık havladığına birçok kişi şahit olmuştur. Bazı köpekler ise ısrarla havlayarak gerek sizi gerekse komşularınızı rahatsız edebilir. Ancak patili dostlarımızın özellikle gece vakitlerinde havlamasının bazı nedenleri vardır. Bu yazımızda sizlere köpeklerde gece havlamasının sebeplerini aktaracak ve yapılması gerekenleri sıralayacağız. Ancak bu konudan önce köpeğinizin ısrarla havlamasına karşın onu susturmak için farklı davranışlar sergilerseniz, hoş olmayan bazı durumlarına yaşanmasına sebep olabilirsiniz.
Köpeklerde Gece Havlaması Nedenleri
Köpekler gece saatlerinde yalnızlıktan dolayı havlayabilir. Bunun en önemli nedeni de sürü canlıları olmalarından kaynaklıdır. Yani sürü halinde yaşamayı seven patili dostlarımız gece yalnız kaldığında ısrarla havlamaya başlayabilir. Bu durumu engellemek için sizinle birlikte aynı odada kalmasını sağlayabilirsiniz.
Köpeklerde gece havlamasının bir diğer nedeni, korkulardır. Gecenin geç vakitlerinde duydukları seslerden korkabilen köpekler bu seslere karşılık olarak havlamaya başlar. Bazen de bu sesleri size haber vermek için havlamaya devam edebilirler. Kulakları son derece gelişmiş olan köpeklerin dışarıdan gelen seslere hassas olduğu unutulmamalıdır. Bunu engellemek için gece uyumadan önce radyo veya TV açarak köpeğinizin ilgisini farklı yerlere çevirebilirsiniz.
Bazı köpekler ilgi çekmek için havlayabilir. İlgiyi çok seven patili dostlarımız sevilmek için uzun süre havlamaya devam edebilir. Bu tür durumlarda susmaları için onlara bağırmak yerine yanına giderek aradığı sevgiyi verebilirsiniz.
Can sıkıntısı da köpeklerin gece saatlerinde havlamasına neden olur. Bazen yalnız kalmak zorunda olan köpekler ilerleyen saatlerde tek kalmanın da etkisiyle uzun süre havlayabilir. Bunu engellemek için yapmanız gereken şey, köpek oyuncaklarından yararlanmaktır. Ancak bu oyuncakların interaktif olması gerekir.
Köpeklerde Gece Havlaması Nasıl Engellenir?
Köpeğinizin gece saatlerinde uzun süreli havlamalarını engellemek adına bazı önlemler alabilirsiniz. Öncelikle bu hareketini devam ettirmemesini sağlamanız gerekir. Eğer havlamasına izin verirseniz bu durumu alışkanlık haline getirebilir. Tam da bu noktada köpek eğitmenlerinden ve veterinerlerden destek alabilirsiniz. Bazen hastalık habercisi olan uzun süreli havlamalar için veteriner kontrolünde teşhis konulamadığında profesyonel bir eğitmene başvurmalı ve bu süreçte yapmanız gerekenler hakkında bilgi almalısınız.