
Kedimin Sağlıklı Yaşamasını İstiyorum, Neler Yapmalıyım?
Kedinizin sağlıklı bir şekilde yaşamasını istiyorsanız bazı kurallara dikkat etmeniz gerekecek. Öncelikle patili arkadaşlarınız mama seçiminden su ve mama kabına, tuvalet kabından kedi oyuncaklarına kadar her ekipmanın kaliteli olması gerekir. Gün içinde sürekli hareket halinde olan kedilerin gece rahat bir uyku çekebilmesi de önemlidir. Tüm bu faktörlerin sorunsuz olarak sağlanması halinde kediler daha sağlıklı yaşamaya devam eder. Fakat dikkat edilmesi gereken noktaların daha detaylı bir şekilde ele alınması gerekir.
Kedilerin sağlıklı yaşamasında önemli olan durumlardan biri de rutin kontrolleridir. Ayrıca yıllık aşılar ve paraziter uygulamaları da zamanında gerçekleştirmeniz gerekiyor. Hastalık teşhislerinin de kısa sürede konulması ve ardından tedavinin başlaması, kedilerin sağlığı için çok önemlidir. Sorunlar ne kadar erken tespit edilirse, tedavi kısa sürede başlar ve başarıyla sonuçlanır.
Kedilerimiz, doğadaki yaşam alışkanlıklarından gelen bazı durumlardan dolayı hastalıklarını saklamaktadır. Bu onların doğasında vardır. Haliyle kedi sahiplerinin iyi bir gözlemci olması gerektiğini unutmayın. Örneğin onun hasta olduğunu veya bir ağrısının olduğunu anlarsanız, veterinere götürerek en kısa sürede teşhis koymalı ve tedavisine başlamalısınız. Şimdi sizlere tüm detaylarıyla kedilerin sağlıklı yaşamasını sağlamak için dikkat etmeniz gerekenleri paylaşıyoruz.
Kedilerin Ağırlık Kontrolü Yapılmalı
Kedilerin ayda minimum 1 defa tartılması gerekir. Kedinizle beraber çıkacağınız baskülden, kendi kilonuzu ayırarak rahatlıkla patili dostunuzun kilosunu öğrenebilirsiniz. Eğer 4-5 kilogram artış ya da kayıp varsa bazı hastalıkların başlangıcı olarak düşünülebilir.
Kedilerin Vücut Sıcaklığı Ölçülmeli
Kedinizin vücut sıcaklığını ölçmek için eczanelerden destek alabilirsiniz. Civalı termometreler ile vücut sıcaklığını patili arkadaşımızın popo kısmından yapabilirsiniz. Ancak bu durum, kedinin size olan güvenini sarsabilir. Önerimiz, parmağınızı kullanarak burun ucuna dokunmaktır. Burun ucu soğuksa ya da hafif nemliyse, vücut sıcaklığı normal demektir. Sıcak ve çok kuru olması halinde ateşi yükselmiştir. Normal vücut sıcaklığı 37.5 ile 39 arasında olan kedilerde bu değerlerin üstünde ya da altındaki bir değerle karşılaşırsanız farklı bir hastalık başlıyor olabilir.
Kedinizin Nabzını Ölçün
Kedilerin sağlıklı yaşamasını istiyorsak, sahiplendiğimiz patili dostlarımızın nabız kontrolünü de gerçekleştirmemiz gerekiyor. Parmağınızla kalp atışlarını aldığınız yerden 15 saniye kadar sayım yapabilirsiniz. Bu sayım sonrasında çıkan değeri 4 ile çarpmanız yeterlidir. Yavrularda nabız dakikada 180-220 arasındadır. Yetişkin kedilerde ise 110-140 olacaktır.
Kedilerde Solunum Sayısı Ölçülmeli
Solunum sayısı da kedilerde sağlıklı olmanın kriterlerindendir. Kedinizin karın hareketlerini sayarak solunum sayısını çıkarabilirsiniz. 30 saniye boyunca elde ettiğiniz sayısı 2 ile çarptıktan sonra normal solunum sayısının dakikada 10-25 arasında olması gerektiğini unutmayın.
Kedilerde Organ Muayenesi Yapılmalı
Kedilerde organ muayenesinin de mutlaka yapılması gerekir. Göz başta olmak üzere ağız, kulak, deri ve tüy, burun, karın, cinsel organ ve iskelet sistemi muayenesini düzenli olarak gerçekleştirmenizde yarar var.