
Kedimin Dışkısı Çok Kötü Kokuyor
Kedimin dışkısı çok kötü kokuyor durumu kedi sahipleri tarafından merak ediliyor. Kedilerin sıklıkla yaşamakta oldukları sindirim problemleri tuvaletlerinde kötü kokuya sebep olabilmektedir. Bu özellikle yedikleri ilk öğün sonrasında daha yoğun hissedilebilmektedir. Çeşitli yöntemler geliştirilerek bu problem ortadan kaldırılabilir.
Kedide Oluşan Bağırsak Problemleri
Kedimin dışkısı çok kötü kokuyor sorusu kedide ciddi bir hastalık olup olmayabileceğinin bir işareti olarak görülebilir. Süreç içerisinde kedinin tuvaletinden yola çıkarak rengi, kokusu ve kıvamı, bir hastalığın var olup olmadığını ortaya koymaya mümkündür. Düzenli olarak kedi kumu temizlenirken bu anlamda takibinde bulunulmalı, herhangi farklı bir durum söz konusu olduğunda doğru tespitler yapılabilmelidir. Normalde kedinin dışkısı koyu veya açık tonlarda kahverengiye yakın renkte olmaktadır. Dokunulduğunda ne çok cıvık ne de çok serttir.
Normal şartlarda aşırı rahatsız edici bir kokusunun olmaması gerekir. Kedi sindirim sorunu yaşayan bir varlıktır ve her yiyeceği aynı oranda vücuduna alamayabilir. Özellikle çiğ et kategorisine giren salam, sucuk gibi ürünleri sürekli yedirmek bir süre sonra dışkısında kötü bir koku oluşumuna neden olacaktır. Daha sağlıklı, bol lifli kedi mamalarına geçiş yapmak sürecin düzelmesine etki edecektir.
Kedimin dışkısı çok kötü kokuyor farklı hastalıkların habercisi olabilir. Kedilerin daha çok yaşadıkları bağırsak problemlerinden biri ishaldir. Bu bazen bir gün bazen haftalarca sürebilir. Eğer kedinin ishal durumu üç günü aşıyorsa farklı bir problem olduğu düşünülebilir. Bu çok fazla susuz kalmış olmasından kaynaklanabilmektedir. Bazen farklı gıdalara karşı alerji gösterebilirler bu da bir etkendir. Dışarıdan kaynaklanan dış parazit sonrasında enfeksiyon durumu ishale sebep olabilir. Bunun yanı sıra bazen de kedide kabızlık durumu görülebilir.
Bu da tuvaletinin çok kötü kokmasına etkendir. Sindirim sistemi problemleri ve daha çok kuru gıdalar, vitaminsiz ve lif içermeyen yiyecekler bu duruma sebep olabilmektedir. Yeni sahiplenilmiş olan kedilerde bu durum daha sıklıkla görülebilir. Bu dışarıda bakteri ve virüslere açık olduğu için iç parazit oranının oldukça yüksek olduğunu gösterir. Özel olarak kullanılan ilaçlarla yaklaşık 1-1.5 ay gibi bir süreçte iç parazit durumu ortadan kaldırıldığında dışkısında oluşan kötü koku oluşumunu sona erecektir.
Kedide Oluşan Kokulu Dışkının Tedavisi
Kedinin dışkısında kötü bir koku alıyor ve bununla beraber yüksek ateş, halsizlik, uzun süre yaşanan iştah kaybı, sürekli olarak kusma durumu ve dışkısı içerisinde farklı renk, kan oluşumu daha büyük bir hastalığın habercisidir. Bu nedenle vakit kaybetmeden muhakkak ki bir uzman veterinere götürülmelidir. Kedinizin ishal olduğundan şüpheleniliyorsa tedavi sonrasında verilen antibiyotiklerle süreç sağlıklı hale getirebilir. Bazen kedi için kullanılan kum böyle bir koku oluşumuna neden olabilir. Bu konuda hassas olabilmek önemlidir. Kedimin dışkısı çok kötü kokuyor konusu farklı açılardan ele alınmaya çalışıldı. Buna sebep olabilecek yan belirtiler teşhis edildiğinde muhakkak ki bir hekime götürülmesi kedinin sağlığı ve hayatı açısından önemli olmaktadır.