
Kedimde Kepeklenme Sorunu Başladı, Tedavisi Var mı?
Kedimde kepeklenme sorunu başladı, tedavisi var mı sorusuyla endişelenen pek çok kedi sahibi vardır. Bu sorunu en çok belli eden yan etkisi de deride pullanma ve normale göre fazla kaşıntı olmasıdır. Kedilerin kepeklenmesinin pek çok nedeni olabilir. Deri, kedilerin vücudundaki en büyük organdır. Aynı zamanda çevreyle en çok etkileşimde olan bir organ olduğu için tahriş edici maddeler, parazitler ve enfeksiyona karşı oldukça hassastır. Bu gibi nedenler kedide kepeklenmeye sebep olabilir.
Kedilerde Kepek Görülmesi
Kepek sorunu kedinin derisinde bulunan yağı üretmekten sorumlu olan bezlerin aşırı olarak yağ üretmesi sonucunda gerçekleşir. Bu yağlar deriyi korur ve besler fakat fazla üretildiği zaman kedinin derisini rahatsız eder, derinin pullanmasına sebep olur. Bu da kepek olarak dökülmeye yol açar. Tüylerinde beyaz pullar görülürse kedide kepek var denilebilir. Aynı zamanda bu kepekler yattığı yerlere ya da giysilere dökülebilir. Deri kuru görülür. Kedinin fazla kaşındığı bölgelerde ise tüylerin dökülmesi sonucunda açılmalar gözlemlenebilir.
Kedilerde Neden Kepeklenme Olur?
Kedimde kepeklenme sorunu başladı, tedavisi var mı konusunda kedinin kepeklenmesine yol açan sebeplerin bilinmesinde fayda vardır. Çünkü kepeklenmenin birkaç sebebi vardır ve her birinde farklı tedavi uygulanır. Sporlar kedinin cildinde çizik ya da ısırık gibi tepkilerle derinin en dış katmanına saldırdığı zaman saçkıran ya da mantar enfeksiyonu olarak görülebilir. Bu da kepeğin oluşmasına yol açan bir nedendir. Bu durum yüksek derecede bulaşıcıdır fakat tedavi edilebilmektedir. Kedinin derisinde sporların yol açtığı küçük kırmızı noktalar görüldüğü zaman veteriner hekime başvurulmalıdır.
Kedilerin beslenme şekli deri sağlıkları için oldukça önemlidir. Kediler kendileri için gerekli olan tüm vitamin ve mineralleri almıyorsa kepek gibi sorunlarla karşılaşabilirler. Protein ve omega- 3 gibi yağ asitlerinin kedi beslenmesi içerisinde artırıldığı zaman kepeklenme sorunu çözüldüğü gözlemlenebilir. Kedinin yaşam ortamı çok sıcaksa deride aşırı yağlanma sonucunda kuruluk gözlemlenebilir. Aynı zamanda kedilerin sürekli olarak yıkanması ve kedi şampuanı dışında ürünlerin kullanılması deriyi tahriş edebildiği gibi kepeklenmeye ne yol açabilir.
Kedilerde Kepek Sorununun Tedavisi
Kedimde kepeklenme sorunu başladı, tedavisi var mı sorusunda kediler detaylı incelenmelidir. Eğer kedinin cildinde kepek dışında bir problem yoksa çevresel faktörlerden ya da beslenme tarzının değişmesinden kepeklenme sorunu gözlemlenmiş olabilir. Kedide herhangi bir deri enfeksiyonu varsa, kızarıklık, kanama gibi problemler görüldüyse veteriner hekimde kolay bir şekilde tedavi ettirilebilir.
Kedi yakın bir dönem içerisinde mama değiştirdiyse ya da beslenme tarzını değiştirdiyse kepek sorunu oluşabilir. Kedinin yetersiz besin maddesi alması kepeklenmeye yol açtığı için içeriği zengin olan besinlerden ve mamalardan yararlanmalıdır. Aynı zamanda beslenme alışkanlıklarının içerisinde derisini iyileştirebilecek ve güçlendirecek vitamin takviyeleri de eklenebilir. Bu konu da veteriner hekime danışılmalıdır. Önerdiği vitaminlere göre takviye verilebilir.