
Kedili Evde Bitki Yetiştirme Rehberi
Kedi ebeveynleri sabah uyandıkları zaman en sevdikleri saksı bitkilerinde diş izleri veya koparılmış yapraklar görmeleri mümkündür. Bu sebeple kedi sahipleri kedili evde hangi bitkiler yetiştirilir? Sorusunun cevabını merak eder.
Sokak hayvanlarında da gözlemlediğiniz gibi patili dostlarınızın çim veya benzeri ot tüketmelerine aşinasınızdır. Çim ve ot tüketimi kedilerin sindirim sistemleri için oldukça yararlı olmakla birlikte, yanlış bitkinin tüketimi tüylü dostunuz için ölümcül tehlikelere sebep olabilir. Bu yüzden evinde bitki veya çiçek yetiştirmekten hoşlanan kedi sahipleri, sevimli ev arkadaşlarının zarar görmemesi veya zehirlenmemesi için doğru bitki ve çiçek tercihinde bulunmaları gerekir.
Kedili Evde Yetiştirilmemesi Gereken Toksik Bitkiler
Günümüzde birçok kişinin evinde gördüğümüz fakat kediler için oldukça negatif semptomlara sebep olabilecek birçok bitki türü bulunmaktadır. Birçok kedi ebeveyni bilinçsiz bir şekilde bu bitkilerin kedileri ile aynı ortamda bulunmasına izin verirler. Kedilere zarar veren bitkilerin neler olduğunu öğrendikten sonra, evinde bu bitkileri bulundurmaya devam eden evcil hayvan sahipleri, bu bitkileri sevimli dostlarının ulaşamayacakları bir konuma yerleştirmelerini öneririz. Aksi takdirde kedinizde oluşacak semptomlar, ileri boyutlara ulaşarak yaşamını tehlikeye atabilir. Peki kediler için zararlı bitkiler nelerdir, şöyle sıralayabiliriz.
- Zambak: Güzel görünümü ile kendine hayran bırakan zambak, kediler için zehirli bitkiler arasında yer alır. Kedilerde böbrek yetmezliği problemine kadar ilerleyebilecek tehlikeleri bulunan zambak bitkisine, evinde veya bahçesinde kedi besleyenlerin yer vermemesi gerekir.
- Aloe Vera: İçeriğinde bulunan suyun toksik özelliği ile Aloe Vera bitkisi kediler ile aynı ortamda bulunmaması gereken bitkilerden biridir. Aloe Vera kediyi öldürür mü? Kediler için toksik olan bu bitki, tüylü dostunuza teması halinde kusma, ishal ve farklı renklerde idrar gibi belirtiler gösterebilir.
- Deve Tabanı: İçeriğinde bulunan kalsiyum oksalatlar kediler için zehirli niteliktedir. Tüylü dostunuzun deve tabanına teması halinde; ağız yaraları, vücutta ödem oluşumu ve kusma problemine neden olabilir.
- Kuşkonmaz: Zarif görüntüsü ile birçok kişinin beğendiği kuşkonmaz bitkisi, kediler için toksik olan bitkiler grubuna dahil edilebilir. Toksik özelliği sebebi ile kedili ortamda bulundurulmaması gereken bu bitkiye tüylü dostunuzun teması durumunda zehirlenme, karın ağrısı veya kusma gibi belirtiler gösterebilir.
- Begonya: Yaşam alanlarında güzel görünümü sebebi ile sıklıkla tercih edilen begonya, toksik bir bitkidir. Bu özelliği sebebi ile kediler ile aynı ortamda yetiştirilmemesi gerekir.
- Fil Kulağı: Yüksek miktarda toksik bileşenlere sahip olan fil kulağı, kediler için en zehirli bitkiler grubunda yer alır. Sevimli dostunuzun fil kulağına teması durumunda; yutmada zorluk çekme, salya akıtma ve kusma gibi ileri boyutlarda belirtiler göstermesi mümkündür.
Kediler Bitkilerden Nasıl Uzak Tutulur?
Evinizde yaramaz bir arkadaşınızın olması, zaman zaman evin içinde yetiştirdiğiniz bitki topraklarının halıya dökülmesi ve bitkilerin zarar görmesi gibi kötü manzaralar ile karşılaşmanız anlamına gelebilir. Yere dökülen bitki topraklarını temizleme ile birlikte aynı zamanda bitkinin kedinize herhangi bir zarar verip vermediğini düşünme çabası içine girebilirsiniz. Tüm olası riskleri önlemek adına kedileri bitkilerden uzak tutmak için bitki topraklarının dibine sirke dökebilir, limon veya portakal kabuğu yerleştirebilirsiniz.
Kedinizi bitkilerden uzak tutmak için, hoşlanmadıkları kokulara sahip, lavanta ve kadife çiçeği gibi bitkiler yetiştirebilirsiniz. Aynı zamanda uzak durmasını istediğiniz bitkilere pet kovucu sprey sıkabilir, kedinizin bitki yeme ihtiyacını gidermesi açısından hem sindirim sistemine iyi gelecek hem de ev içinde bakımı oldukça kolay olan kedi çimi ekebilirsiniz. Böylece sevimli dostunuz, kedi çimi tüketerek sindirim sistemini rahatlatabilir ve bitkilerinizi kendi haline bırakabilir.