
Kedilerin Üriner Sistem Sağlığı Nasıl Desteklenir?
Yavru veya yetişkin kedilerin üriner sistem sağlığı onların yaşam kalitesini önemli ölçüde etkiler. Mesane iltihabı, böbrek yetmezliği ve idrar yolu enfeksiyonu gibi üriner sistem hastalıkları, kedilerin sağlığını tehdit edebilecek potansiyele sahiptir.
Kedilerin üriner sistem sağlığını tehdit eden hastalıklar nelerdir ve bu hastalıklardan korunmak için neler yapılabilir, hep birlikte inceleyelim.
Kedilerde Üriner Sistem Hastalıkları Nelerdir?
Kedilerin üriner sistemi; böbrekler, üretra, üreter ve idrar torbasından meydana gelir. Kedilerin üriner sistem sağlığını etkileyen dört unsurun görevleri birbirinden farklıdır. Dünya çapında tüm kedilerde üriner sistem hastalıkları, oldukça sık görülür. Kedilerin üriner sistemlerinde ortaya çıkan hastalıklar, zaman içinde vücudun diğer sistemlerini etkilemeye başlar. Peki kedilerde üriner sistem sağlığını etkileyen hastalıklar nelerdir, şöyle sıralanabilir.
İdrar Yolu Enfeksiyonu
Sistit olarak da tanımlanan kedilerde idrar yolu enfeksiyonu, üriner sistem hastalıkları arasında yer alır.“Kedim sürekli tuvalete gidiyor ama yapmıyor” şikayetinde bulunan kedi ebeveynlerine bu durumun sistit belirtisi olduğu söylenilebilir.
Erkek kedilerde kısırlaştırma operasyonundan sonra sıklıkla yaşanan sistit, idrarın içine kan ve protein karıştığı için ortaya çıkar. Bu durum ise, mesanenin ağrılı bir enfeksiyon geçirmesine neden olur.
Böbrek Yetmezliği
Böbreklerin fonksiyonlarını yerine getirememesi, kedilerde böbrek hastalığı yaşanmasına zemin hazırlar. Kedilerin aylara ve yıllara bölünen bu rahatsızlığı, böbreklerin yeterli miktarda çalışmamasından kaynaklanır. Böbrekleri yeterli miktarda çalışmayan kediler, zaman içinde toksik madde ve enfeksiyon yutmaya başlar. Tedavi edilmediği sürece böbrek işlevini tümüyle yitirip, böbrek yetmezliği hastalığı meydana gelir.
Mesane Taşları
Kedilerde üriner sistem hastalıklarının arasında yer alan mesane taşları, minerallerin yeteri miktarda işlenemediği ve dolayısıyla kristalleşmenin yaşandığı durumda görülür. Kristallerin köşeli ve keskin dokusu, mesaneyi yırtarak tahriş etmeye başlar. Mesanenin tahriş olmasıyla birlikte bölgede mukus üretimi gerçekleşir. Sonuç olarak mesane taşları, kedinin hayatını tehlikeye atabilen idrar yolu tıkanıklığına sebebiyet verebilir.
Kedilerde Üriner Sağlığı Korumak İçin Ne Yapılmalı?
Günümüzde birçok kedi ebeveyninin tüylü dostunun geçirdiği üriner sistem hastalıkları nedeniyle veteriner kliniklerini aşındırdığı olabilir. Dolayısıyla kedilerin üriner sistem sağlığını korumak isteyen her kedi ebeveyni, “kedilerde üriner sistem hastalıkları neden olur?” sorusunun yanıtını merak ediyor olabilir.
Kedilerin geçirdiği üriner sistem hastalıkları, üriner sistemde oluşan enfeksiyon veya yaşlılık nedeniyle ortaya çıkabilir. Kedilerin üriner sistem sağlığını korumak için yapılabilecek birçok yöntem bulunur.
Bol Miktarda Su Tüketmesini Sağlayın
Kediler bol miktarda su tükettiğinde idrarlarında biriken toksin ve iltihap dışarı atılır. Dolayısıyla özellikle erkek kedilerde idrar yolu enfeksiyonu tedavisinde uzman veteriner hekimler, kedilerin bol su tüketmesini tavsiye eder.
Kedilerde idrarın seyreltilmesi gerekir. Çünkü idrar seyreltilirse, idrar yolunda taş oluşma ihtimali yükselir. İdrarın seyreltilmesi ise, kedilerin bol su tüketmesiyle sağlanabilir. Fakat kediler tabiatları gereği su tüketmekte zorlanan canlılardır. Bu nedenle su kaplarını daima temiz tutmalı ve taze su tüketimini gün içinde onlara teşvik etmelisiniz.
Tuvalet Kabını Düzenli Temizleyin
Tüylü dostunuzun sahibi olarak tuvalet kabının temizlenmesi tabii ki sizin göreviniz. Kediniz her tuvalete çıktığı zaman ardından kum kabını temizlemeyi ihmal etmemelisiniz. Minik dostunuzun idrar yolunda enfeksiyon oluşmaması için kum kabını düzenli olarak temizlemeli ve tuvalet yaptığı ortamın hijyenik olmasını sağlamalısınız.
Beslenmesine Özen Gösterin
İdrar yolu enfeksiyon veya böbrek hastalığı olan kedilerin beslenmelerine özen gösterilmesi gerekir. Bu nedenle üriner sistem hastalığı bulunan kediler için özel formüle edilen kedi üriner sistem maması çeşitlerini deneyebilirsiniz.
Uzman veteriner hekimler tarafından önerilen bu mamalar, kedilerin üriner sistem sağlığını destekleyici içeriklerden oluşur. Şöyle ki bu mama çeşitlerinin içeriğindeki tüm mineraller dengeli bir şekilde bulunuyor olup, bu mama çeşitleri hiçbir katkı maddesi içermez.
Egzersiz Yapmasını Sağlayın
Hareketsizlik kedi sağlığı açısından negatif bir pekiştireçtir. Egzersiz yapmayı azaltan ve zaman içinde hareketsiz bir yaşam döngüsüne giren kediler, yaşlandıkça obezite olma riskine daha yakındır. Bu nedenle özellikle üriner sistem hastalığı bulunan kedilerin gün içinde enerjilerini atabilecek egzersizler yapması oldukça önemlidir. Fakat kedilerin üriner sistem sağlığını desteklemek isteyen kedi ebeveynleri, bu tip hastalıkları bulunmayan minik dostlarını da egzersiz yapmaya alıştırması gerekir.
Su ve Mama Kabını Tuvalet Kabından Uzağa Yerleştirin
Üriner sistem hastalığı bulunan kedilerin yemek yediği ve tuvalet yaptığı alanların hijyenik olması gerekir. Üriner sistemlerinde oluşan iltihabın ortadan kaldırılması için kedilerin, beslenme faaliyetini hijyenik ortamda gerçekleştirmeleri gerekir. Bu nedenle tuvalet yaptığı kum kabını mama ve su kabından uzak bir bölgede konumlandırmalısınız. Böylece kedilerin üriner sistem sağlığı bu tip yöntemler uygulanarak desteklenebilir.