Kedi Davranışları
Kedilerde Stres Belirtileri ve Davranış Bozuklukları

Kedilerde Stres Belirtileri ve Davranış Bozuklukları

Kedilerde stres belirtileri ve davranış bozuklukları sıklıkla görülen rahatsızlıklardan biridir. Kediler genel olarak güçlü canlılar olarak görülse de aslında bazı durumlarda hassas olabilirler. Bu gibi durumlarda da stres olurlar. Stres olan bir kedinin bu sorunu kronikleşmeye başladığı zaman davranış bozukluğuna yol açacaktır. Bu da kedinin olduğundan çok daha farklı davranmasına ve başka rahatsızlıkların ortaya çıkmasına neden olur.

Kedilerde Stres Belirtileri

Kedilerde stres belirtileri ve davranış bozuklukları bakılacak olursa ilk olarak kedinin stres olduğunda nasıl belirtiler gösterdiğini göz önünde bulundurmak gerekir. Kedilerin bir şeye stres yapmasını ya da endişelenmesini fark etmek o kadar da zor değildir. Kediler stres yapmaya başladığı zaman bunu davranış diline döker. Bu sayede kedi sahipleri tarafından kolay anlaşılır. Kedi sahipleri kendi kedilerinin normal davranışlarının da farkında olduğu için bu durumu fark ettikten hemen sonra veteriner hekime götürerek bir danışması gerekebilir. Kedilerde stres belirtileri şu şekildedir;

  • Saklanma ve içine kapanma,
  • Eskisine göre belirgin bir şekilde daha az aktif olma,
  • Ara sıra gelen titreme nöbetleri,
  • Evden ya da bulunduğu ortamdan sürekli olarak kaçmaya çalışma,
  • Saldırgan ya da yıkıcı davranışlar sergileme,
  • Sürekli olarak ishal sorunu yaşama,
  • Kum kabını kullanmayı reddetmek, kum kabı yerine evde oturduğu yerde idrarını ya da dışkısını yapma,
  • Stres sonucunda aşırı temizleme hissiyatı ve bu davranış sonucunda vücut üzerinde çeşitli lezyonların, yaraların oluşması,
  • Aşırı iştah kaybından dolayı ortaya çıkan anı kilo kaybı,
  • Eskisine göre çok daha fazla miyavlama,
  • Aşırı derecede halsizlik,
  • Kumaş çiğneme, emme ya da yeme gibi davranışlar gösterme kedinin stresli olduğunu gösterir.

Kedilerde Davranış Bozuklukları

Kedilerde stres belirtileri ve davranış bozuklukları pek çok sebepten ötürü ortaya çıkabilir. Bu sebepler genel olarak psikolojiyle alakalıdır. Depresyon, anksiyete, obsesif kompulsif bozukluk, Pika sendromu ve agresyon gibi rahatsızlıklar kedilerde davranış bozukluklarına neden olur. Kedi etrafıyla iletişim kurmayı reddediyorsa ve tamamen saklanma eğilimi gösteriyorsa bu bir depresyon belirtisi olabilir. Kumu dışında idrar yapma, yere dışkılama, sürekli korku içinde olma, kaçma isteği, oyuna ilgisiz kalma ve aşırı yalanma gibi davranışlar gösteren bir kedinin depresyonu olduğu söylenebilir. Kediler kendilerini bulundukları ortamda tehlike altında hissediyorsa bu durum davranışlarına yansıyarak agresif bir hareket gösterebilirler. Fakat bu davranışı sürekli olarak gerçekleşiyorsa kedi her zaman sinirli ve saldırma eğiliminde olur. Bu da onun agresyon sorununun olduğunu gösterir. Agresyon aslında anksiyetenin bir diğer nedenidir.

 Kediler endişe ve kaygıyı sürekli hissediyorsa bir süre sonra anksiyetesi artacaktır ve davranış bozukluklarına yol açacaktır. Bu durumda kediler çok ufak bir sese bile tepki verebilirler. Bu ses yüzünden kaçıp bir yere saklanıp uzun süre saklandıkları yerden çıkmayabilirler. Kediler sürekli kendilerini güvenli bir alana koymak isterse anksiyetesi vardır denilebilir. Kediler kum, tel, ip, kumaş gibi maddeleri sürekli olarak yemek istiyorsa Pika sendromuna işaret edebilir. Pika sendromu da anksiyete, depresyon ve stres sonucunda ortaya çıkar. Stres, yoğun kaygı, anksiyete gibi nedenler de obsesif kompulsif bozukluklara sebep olabilir. Kedi sürekli aynı şeyi yapmaya çalışır ve o şeyi yapamadığı zaman oldukça agresifleşir. Örneğin sürekli olarak temizlenmek, sürekli kendi kuyruğunu kovalama, aralıksız bir şekilde aynı ses tonuyla miyavlama gibi hareketler kedinin obsesif kompulsif bozukluğu olduğunu gösterebilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir