Kedi Bakımı
<strong>Kedilerde Hamilelik Süreci Hakkında Bilinmesi Gerekenler</strong>

Kedilerde Hamilelik Süreci Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Günümüzde birçok kedi sahibi kedilerde hamilelik süreci hakkında bilgi sahibi olmak isteyebilir.

Kedi sahipleri kedilerinin hamile olduğunu çoğu zaman çok geç fark eder. Boğazlarına düşkün olan tüylü dostlarımızın karnını şiş olarak gördüğünüz zaman yine bir kaçamak yaptığını düşünüyor olabilirsiniz. Fakat bazı semptomları takip ederek gebe kaldığı gerçeği ile yüzleşmeniz durumunda bu süreçte nasıl davranmanız gerektiği hakkında bilgi sahibi olmak isteyebilirsiniz. Hayvan sağlığı açısından oldukça önemli olan kedilerde hamilelik süreciyle ilgili merak edilen tüm detayları yazının devamında öğrenebilirsiniz.

Kedilerde Gebelik Süresi Ne Kadar?

Kediler 9 aylık gelişimlerini tamamladığı andan itibaren üremeye hazır hale gelir.   Yılda 3 defa doğum yapabilen kedilerde hamilelik sürecinin kolay geçmesi için yardım edilmesi gerekebilir.

Kedilerde gebelik dikkat edilmesi gereken önemli bir olaydır. Kedilerde gebelik süresi 58-67 gün arasında değişir. Ev ortamında yetişen ve kısırlaştırılmayan kedilerde hamilelik sürecinin sağlıklı geçmesi için iki aylık süreç içinde özenli ve dikkatli davranılması gerekir.

Kedilerde Hamilelik Belirtileri

Kedilerin hamile olduğu zor anlaşılabilir. Peki, hamile olan kedi nasıl anlaşılır? Kedilerde hamilelik sürecinin anlaşılması için veteriner hekim tarafından ultrason yapılabilir.

Kedilerde gebelik, birtakım davranışsal belirtiler sonucunda anlaşılabilir. Hamile olan kedilerde agresif davranış tutumları gelişir. Kedilerde hamilelik sürecinin anlaşılması için davranışsal belirtiler dışında fiziksel belirtiler de gözlemlenebilir.

Kedilerde gebelik belirtileri şöyle sıralanabilir;

  • Meme uçlarında şişkinlik ve pembeleşme
  • Yemek yeme isteği
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Halsizlik
  • Aşırı uyku isteği

Hamile Kedilerde Bakım Nasıl Olmalı?

Kedilerin gebe olduğu anlaşıldıktan sonra birtakım bakım önerilerine dikkat edilmesi gerekir. Kedilerde hamilelik sürecinin yaklaşık iki ay olduğu bilinir. Birden çok yavru doğumu yapan kedilerin hamilelik sürecinde bazı püf noktalara dikkat etmek gerekir.

Gebe olan kedilerde vajinal kanama görülebilir. Kedilerde görülen vajinal kanamanın iki nedeni vardır. İlki düşük yapma tehlikesi diğeri ise, erken doğum riskidir. Her iki durumun varlığı da kedi sağlığı açısından tehlikeli sonuçlar doğurabileceği için, vakit kaybetmeden uzman veteriner hekim kontrolüne götürülmesi gerekir. 

Kedilerde hamilelik sürecinin kolay geçmesi için parazit kontrollerinin aksatılmaması gerekir. Kedi doğumu kolaylaştırma için kedinizi iç-dış parazit tehlikesi ile karşı karşıya getirmemek için düzenli olarak aşılarını yaptırmayı ihmal etmemelisiniz.

Doğum vakti yaklaşan kedilerin rahat bir şekilde doğum yapması için sessiz ve konforlu bir alana ihtiyacı vardır. Dolayısıyla kedilerde hamilelik sürecinin sağlıklı ilerlemesi için hem gebelik hem de gebelik sonrası sürecinde konforlu ve güvenilir bir uyku alanının hazırlanması gerekir.

Kedi Doğum Anında Ne Yapılmalı?

Kedilerin doğum süresi yaklaşık olarak 24 saat boyunca sürer. Doğum tamamlanana kadar yerinden hareket etmek istemeyen kedinize dokunmamalı ve onu yalnız bırakmalısınız. Peki, kedi doğum yaparken ne yapılmalı? Kediler ortalama olarak 15-20dk aralıklarla doğum yapar. Her bir yavrunun doğumu gerçekleşince anne kedi yavrularını yalayarak temizler. Ardından plasentayı yiyerek doğumu tamamlar.

Bütün yavruların doğumu tamamlandıktan sonra yavruların yavaş yavaş gözlerinin açılması ve kendine gelmesi beklenir. Anne ve yavru kediler kendilerine gelene kadar sahiplerinin onlara dokunmaması gerekir. Aynı zamanda kedilerde hamilelik süreci, sağlıklı beslenmenin kontrol edilmesini gerekli kılar. Doğum yapan annenin beslenmesi, kendisinin ve yavrularının sağlıklı gelişimi açısından oldukça önemlidir. Bu nedenle yeni doğum yapan kedinizin mama ve suyunu düzenli olarak tazelemeli ve beslendiğine emin olmalısınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir