
Kedilerde Göz Problemleri
Kedilerde göz problemi oluşumunun sebepleri oldukça merak edilmekte olan bir konudur. Özellikle yavru kediler henüz gözleri tam olarak gelişmediği için göz problemleri yaşasa da, bu problem yetişkin kedilerde de görülebilir. Kedilerin oldukça meraklı canlılar olmaları, hareketli olmalarına da sebep olmaktadır. Bu sebep dolayısıyla çoğu durumda kaza geçirebilen kedilerin yaşadıkları göz problemlerinin nedenleri arasında bu gibi kazalar da bulunabilmektedir. Bunun haricinde kedilerin yaşamakta oldukları göz problemlerinin pek çok farklı nedeni bulunabilmekledir. Kedilerin göz problemlerinin çözülmesi için öncelikle ne gibi bir problem yaşadıklarını anlamak gerekir. Kimi zaman bir hastalık sebebiyle de meydana gelebilecek bu problemler, başka hastalıkların habercisi de olabilir.
Kedilerde Göz İltihabı
Kedilerde göz iltihabı, yaşadıkları göz problemlerinden en bilinenlerin başında gelmektedir. Bu problemli yaşanmasında en büyük neden göz iltihabı yaşayan bir kediden sağlıklı bir kediye bu durumun geçmesidir. Oldukça bulaşıcı olan göz iltihabı problemi, viral ya da mantar enfeksiyonu gibi belirtileri bulundurabilir. Ayrıca alerjik reaksiyon veya yabancı bir maddeden kaynaklanan göz tahrişi de kedilerde göz problemleri arasında bulunan iltihabının yaşanmasına neden olabilir. Bu hastalık daha ciddi ve başka bir hastalığın belirtisi olarak da yaşana bilmektedir. Kedilerde göz iltihabî yaşandığı taktirde hiç vakit kaybetmeden uzman bir veteriner hekim tarafından muayene edilmeleri gerekir. Veteriner hekim kedinizin hangi sebep dolayısıyla göz iltihabî yaşadığını anlayacak ve buna uygun tedavi sürecine başlayacaktır. Kedilerin en sık yaşamakta oldukları göz iltihabî belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
- Gözlerini açık tutmakta zorlanmak,
- Gözleri açık olan sürelerde sürekli olarak kısık olması,
- Gözlerden herhangi birinin diğerine göre daha küçük ve kısık hale gelmesi,
- Gözlerde meydana gelen açık yeşil veya sarı akıntı,
- Gözlerin önünde oluşan perde benzeri bir tabaka,
- Göz renginde bulanıklaşma,
- İltihaplanma ve çapaklanmalar,
- Göz içerisinde veya altında kızarıklık oluşması,
- Göz kapaklarında meydana gelen renk veya doku değişimi,
- Normalden çok daha fazla göz sulanması,
- Görüşün giderek kötüleşmesi.
Sizin de kediniz de bu belirtilerden herhangi bir yan gözlediğiniz takdirde veteriner bir hekim tarafından tavsiye almanız gerekmektedir. Kedilerde göze hitabı kısa süre içerisinde tedavi edilmediği taktirde çok daha ciddi problemlere sebep olabilecek bir hastalıktır.
Konjonktivit
Konjonktivit bu hastalığın en belirgin belirtisi kedilerin gözlerinde ciddi oranda meydana gelecek pembeleşmedir. Yoğun bir kızarıklığı sebep olan bu hastalık enfeksiyondan kaynaklanan bir üst yolunun solu hastalığının sonucu olarak meydana gelmektedir. İnsanlarda da yaşanan olan bu hastalık bulaşıcı olması sebebiyle, kedilerden insanlara bulaşır mı hakkında büyük bir kafa karışıklığı yaşanmaktadır. Bu hastalığı yalnızca kediler birbirine bulaştırmaktadır.
Konjonktivit hastalığının kedilerden insanlara bulaşması mümkün olabilecek bir ihtimal değildir. Bu hastalığın belirtileri arasında kedilerde sürekli olarak meydana gelen göz akıntısı bulunmaktadır. Akıntının rengi gri, sarı, yeşil veya koyu kırmızı gibi farklı renklerde olabilir. Gözlerinin içi veya etrafının yoğun şekilde kızarmış olması da bu hastalığın belirtileri arasında bulunmaktadır. Konjonktivit probleminin yanında kediler, üst solunum yolu enfeksiyonu geçirmeleri sebebiyle hapşırma veya burun akıntısı gibi problemlerde yaşamaktadır.
Korneal Ülserler
Kedilerde göz problemleri yaşanmasının en ciddi sebeplerinden biri olan korneal ülser problemi, pek çok farklı neden dolayısıyla meydana gelebilmektedir. Herhangi bir sebep dolayısıyla yaşanabilecek göz yaralanmaları veya kronik göz kuruluğu bu hastalığın en belirgin nedenleri arasında bulunmaktadır. Kedilerin görmelerinde problem yaşamaları veya göz ağrılarına sebep olan bu hastalık muhakkak tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Bu hastalığın ilerlememesi için erken teşhis edilerek tedaviye başlanması önemlidir. Hastalık henüz başlangıç seviyesinde bulunuyorsa, antibiyotik merhemler ve damlalar yardımı ile tedavi edilebilmektedir.