
Kedilerde Göz Akıntısı ve Tedavisi
Kedilerde göz akıntısı ve tedavisi oldukça yaygın olan bir durum olduğu için sahipler tarafından merak edilir. Bir kedi neredeyse her gün göz akıntısı sorunu yaşayabilir. Bu durum da aslında göz önünde bulundurulmalı ve nedeni araştırılmalıdır. Bu nedenle göz akma sebepleri sahipler tarafından detaylı bir şekilde bilinmelidir.
Kedilerde Göz Akıntısı Neden Olur?
Kedilerde göz akıntısı ve tedavisi bakılmadan önce göz akıntısının neden olduğuna bakmak gerekir. Kedilerin gözlerine yabancı bir cismin kaçması oldukça sık görülen durumlardan biridir. Kediler meraklı canlılar oldukları için keşif yaparken ya da oyun oynarken gözlerine yabancı cisim kaçabilir. Bu durumda da göz akıntısı oluşabilmektedir. Yabancı cisim kaçtığı zaman kedinin gözleri bol suyla yıkanmalıdır. Eğer yabancı cisim kedinin gözünün içerisindeyse bunu çıkartmak gerekecektir. Eğer cisim çıkmıyorsa zaman kaybetmeden bir veteriner hekime gitmek gerekir. Çünkü yabancı cismin gözde uzun süre kalması kedinin gözünde bulunan korneaya zarar verebilir.
Kediler grip olduğu zaman göz akıntısı da belirtisi olarak beraberinde gelir. Kedi gribi göz akıntısının yanında belirtileri halsizlik, ateş, iştahsızlık, hapşırma ve burun akıntısı şeklinde görülür. Bu gibi belirtiler varsa kedi gribi yüzünden göz akıntısı vardır. Gribin daha fazla ilerlememesi adına bir veteriner hekime giderek grip tespit edilmelidir. Buna yönelik olarak da tedavisine başlamak gerekir. Kedilerin aşırı gözyaşı üretiminin nedenlerinden biri göz ülseridir. Patileriyle gözleri ovma, sık göz kırpma, şaşılık ve ışığa duyarlılık göz ülserinin belirtileri arasında yer alır.
Kedilerin gözyaşı drenajlarının tıkanması sonucunda epifora denilen çok fazla gözyaşı üretimi durumu görülür. Sinüzit, burun zarı iltihabı gibi hastalıklar nedeniyle burun bölgesinin şişmesi gözyaşı kanallarını tıkar. Bu tıkanma da göz akıntısına neden olur. Akan bu göz yaşı ise yüz üzerinde lekelenmeye neden olur. Kedinin göz ülseri olduğu da buradan tespit edilebilir. Kedilerin göz akmasının bir diğer sebebi de alerjileridir. Küf, toz, polen gibi maddelere alerjisi olan bir kedinin gözleri bu maddelere maruz kalırsa sürekli akar. Bununla birlikte yiyecek ve içeceklerde de alerjik reaksiyonlar ortaya çıkabilmektedir. Kedi alerjisi olduğu bir ortamda bulunduğu zaman kaşıntı, hapşırma gibi göz akıntısı dışında farklı etkiler da görülebilir.
Göz Akıntısının Tedavisi
Kedilerde göz akıntısı ve tedavisi için ilk olarak gözlerin neden aktığını tespit etmek gerekir. Göz akıntısının pek çok nedeni olduğu için doğru tedavi uygulanabilmesi için neden aktığını bulabilmek için kediyi incelemek gerekir. Kedinin göz akıntısı sadece birkaç günlükse hatta daha azsa güneşe bakması, acı bir şeyi koklaması ya da küçük bir cismin kaçması olarak tahmin edilebilir. Bu durumda endişelenmeye gerek olmaz. Fakat kedinin gözlerinin sürekli akması, yüzünde leke oluşturması ya da renkli bir şekilde akması sonucunda hiçbir tedaviye başvurmadan veteriner hekime danışmak gerekir. Kedinin belirtileri hekime detaylı bir şekilde aktarıldıktan sonra neden göz akıntısı olduğunu bulabilmek için çeşitli muayeneler yapılır. Hekimin yaptığı tahliller sonucunda neden göz yaşı akıntısının olduğu da kesin olarak belirlenecektir. Kedinin hastalığına göre ise de bir tedavi planlaması yapılır. Erken dönem müdahale tedavi için önemlidir.